Het bijzondere van Lutje Kössink 

www.lutjekossink.com  |  Tekst: Willem Smalen  |  Fotografie: Jan van Esch

Coen Tentink: “Onze camping ligt te midden van een bijzonder landschap, dat in de loop der eeuwen nauwelijks is veranderd.” 

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

“De grote schuur bij de boerderij is nu gedeeltelijk woonhuis. Naast de camping hebben
we ook een groepsaccommodatie.”

“De sfeer van deze camping –
rust  en eenvoud.
Onze gasten willen
zichzelf kunnen zijn”

Coen Tentink 

Verstopt in een bijzonder landschap met oude boerderijen ontdekken we een camping met een bijzondere naam – Lutje Kössink. We zijn in de Achterhoek, in Winterswijk.

Na een rijtoer door een afwisselend landschap van velden, weiden en bosschages arriveren we bij de ingang van camping ‘Lutje Kössink’. We zijn nieuwsgierig naar de achtergrond van deze naam. Coen Tentink, eigenaar van deze camping, vertelt over de geschiedenis.  
“Lutje Kössink is in 1913 in de stijl van een scholtenboerderij gebouwd. Hier, in Winterswijk vormden scholtenboerderijen samen met een aantal pachtboerderijen een zogenaamd scholtengoed. Deze pachtboerderijen werden bewoond door boeren die deze boerderijen en bijbehorende gronden mochten bewonen en gebruiken in ruil voor diensten aan de scholte, de bewoner van de scholtenboerderij, die als functionaris in dienst van de landheer deze statige behuizing bewoonde. Deze zorgde ervoor dat de verplichtingen van de pachtboeren jegens de landheer werden nagekomen.”

Van veehouderij tot camping

“De boerderij is mijn ouderlijk huis, ik ben de derde generatie die hier woont. Vroeger stonden in de stallen vijftig koeien. Maar met de veehouderij ben ik gestopt. In 2003 is het geheel een camping geworden met vijfentwintig plekken. Misschien worden het er straks veertig. De grote schuur bij de boerderij is nu gedeeltelijk woonhuis. Naast de camping hebben we ook een groepsaccommodatie.”

Bijzonder landschap

“Onze camping ligt te midden van een bijzonder landschap, dat in de loop der eeuwen nauwelijks is veranderd. Een half open landschap met kleine percelen, essen en meanderende beekjes. De oude boerderijen vormen een eenheid met de omgeving. Het gebied is in 2005 uitgeroepen tot Nationaal Landschap Winterswijk.”

 

Rust en ruimte

Geen kantine, geen zwembad, geen speelterrein. “De camping is minder geschikt voor ouders met kinderen”, vertelt Coen. We lopen naar één van de vier kampeervelden. “Kijk, dit is de sfeer van deze camping, rust en eenvoud. Onze gasten willen zichzelf kunnen zijn. Velen komen ieder jaar weer terug, dat zegt genoeg. Men kan hier ’s morgens wakker worden met vogelgeluiden. Ontbijten met uitzicht op de velden en bosschages. Om het landschap per fiets goed te kunnen beleven heb ik twee routes uitgezet. Je rijdt langs oude boerenerven over eeuwen oude essen en langs slingerende beekjes.

In het hoogseizoen organiseer ik excursies. Dat zijn wandelingen in de naaste omgeving. We komen op plekken met heel bijzondere plantensoorten. Je krijgt tijdens zo’n natuurwandeling ook uitleg over het ontstaan van het Winterwijkse coulissenlandschap.”

Na zijn uitleg over de bijzondere natuur nemen afscheid van Coen. “Nog even kijken of er post is”, roept hij en stapt op de fiets richting de brievenbus bij de weg aan het begin van de oprit. Nee, de post komt hier niet op de deurmat.

 

 

“Onze camping ligt te midden van een  bijzonder landschap, dat in der loop der eeuwen nauwelijks is veranderd”

Coen Tentink

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

’s morgens wakker worden met vogelgeluiden. Ontbijten met uitzicht op de velden en bosschages.

“Het gebied is in 2005 uitgeroepen tot Nationaal Landschap Winterswijk.”

Documentatie voor wandelingen en fietstochten in de omgeving.

 

Honderd jaar
Lutje Kossink
1913 – 2013

  | Gasten aan het woord |

Actief en passief
Hermine en Hugo uit Enschede blijven veertien dagen op deze camping. “We staan met onze caravan op een heel mooie plek. We genieten van het vrije uitzicht en de rust die hier heerst. Je kunt prachtige fietstochten maken, we hebben al meer dan driehonderd kilometer op onze tellers staan. Lekker lezen vinden we ook leuk. Actief en passief dat is een mooie van onze vakantie.”

Jezelf kunnen zijn
Willy en Albert uit Friesland zijn hier voor de eerste keer. We waren eerst een week in Midden-Limburg. Dit is weer een heel ander landschap. Afwisselend met weiden en bossen, heel mooi. Je kunt op deze camping jezelf zijn, dat zochten we juist. In alle rust een boek lezen, meer hebben we niet nodig.”

Camping Lutje Kössink
Kremerweg 6 | 7113 CB Winterwijk-Henxel | +31 (0)543 562 344

info@lutjekossink.com | www.lutjekossink.com

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2020