minicamping

De achterhoek

 

Minicamping De Achterhoek  |  Tekst: Bert Heijnen  |  Fotografie: Anahí Clemens

De Achterhoek; een bundeling van schoonheid en vriendschap.

De Achterhoek staat bekend om haar karakteristieke landschap, zijn authentieke boerderijen, prachtige kastelen en pittoreske dorpjes. Het kleinschalige en vriendelijke karakter maken deze streek zo populair om er de vakantie door te brengen. Midden in deze streek, even buiten het Gelderse Hengelo, ligt Camping de Achterhoek.

Eigenaresse Mariska Stege vertelt hoe ze in 2007, samen met haar man, een camping startte bij de voormalige boerderij van haar schoonouders. “In het najaar van 2006 hebben we op een deel van de landbouwgrond, gras gezaaid, hagen en houtwallen aangeplant en ingericht als camping. Ook werd voor elk perceel een stroomvoorziening aangelegd. Ze konden in het voorjaar van 2007 de eerste caravans ontvangen. Het is verheugend te zien dat een aantal van die eerste gasten telkens opnieuw terugkomen. Camping de Achterhoek is een kleinschalige boerencamping met in totaal 24 percelen. “Wij richten ons vooral op de 50-plussers die juist de elementen zoeken waar deze omgeving zo rijk aan is, zoals: rust, ruimte, en gezellige stadjes en dorpjes en een bezienswaardige natuur,” aldus Mariska. 

Het Wilgenpad

De 24 percelen zijn opgedeeld in 4 blokken en worden voorafgegaan door een grindpad waarover men de camping oprijdt. Het zijn zeer ruime percelen, groot genoeg voor de hedendaagse caravans en campers. Elke plek heeft wifi. Lage hagen maken de afscheiding tussen de percelen, zodat de blik over de wijde omgeving overal is gegarandeerd. De lange groenstrook, het Wilgenpad genaamd, die langs de volledige linkerkant van de camping loopt, wordt vaak gebruikt om in de schaduw van de knotwilgen te vertoeven. Ook vormt dit Wilgenpad het vertrekpunt van een mooie wandeling door de landerijen. Rechts van de kavels liggen de sanitair gebouwen en de parkeerplaats. Het sanitair is netjes en schoon en bestaat uit een heren- en damesafdeling. In totaal zijn er 4 douches, 4 toiletten, 1 urinoir en 6 wastafels. Ook zijn een wasmachine, wasdroger en centrifuge aanwezig. De overdekte afwasplek heeft koud en warm water. Ook is er een stortbak voor vuilwater en chemisch toilet. 

De weidsheid van de velden

We maken een praatje met de heer en mevrouw Keizer, beiden rond de tachtig en afkomstig uit Twente. Zij recreëerden twee jaar eerder ook al op Camping De Achterhoek: “De rust hier is ons toen zo goed bevallen. En omdat we al wat ouder zijn, willen we niet meer zo’n lange reizen maken met de auto. Vanuit Twente, waar we wonen, is de afstand naar hier goed te doen. En je kunt hier fantastisch wandelen. Wij houden van het coulissen landschap, dat halfopen landschap met zijn heggen, zijn houtwallen en muurtjes. Achter elke bocht heb je weer een nieuw decor.”

 

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Geniet van de boerengastvrijheid. 

De camping is geopend van 1 april tot 31 oktober.

Fietsen is een van de aantrekkelijkheden van de Achterhoek.

Fietsen is een van de

aantrekkelijkheden van

de Achterhoek.

Agrarische sfeer De camping past bij mij

Eigenaresse Mariska vertelt over haar keuze om een camping te beginnen: “De camping past helemaal bij mij. Ik hou er van een praatje te maken met de mensen. Ik geniet wanneer zij genieten en wanneer zij vertellen hoe leuk hun dag was, hoe ze wandelend of per fiets de omgeving hebben verkend.” De ochtend vordert langzaam. Zittend voor hun caravan genieten de gasten in het zonnetje van hun ontbijt. Wat zouden ze zich in zo’n relaxte atmosfeer ook druk maken, tenslotte genieten ze van hun vakantie. De boer die machinaal hooit op het veld naast de camping denkt daar ongetwijfeld anders over. Voor hem geldt dat hij het hooi binnen wil hebben alvorens straks mogelijk een regenbui komt. Tal van gasten zijn vanochtend al vroeg onderweg gegaan. Vrolijk lachend fietsen en wandelen ze voorbij. We praten met een van de passerende wandelaars, die bewust ervoor koos juist in deze regio te gaan wandelen: “Ik hou me bezig met het ontstaan van landschappen. De zandgrond rondom de beken is erg nat, vandaar dat de boeren die velden vroeger gebruikten om er het vee te weiden. Om het vee echter op het perceel te houden, werd gebruik gemaakt van een afbakening van heggen, houtwallen en muurtjes. Hier en daar heb je een bosgebied, maar verder hou je overal die weidse blik.”

Verrassend veelzijdig

Wanneer we later op de dag ons gesprek met de wandelaar overdenken kunnen we niet anders dan zijn woorden bevestigen. “De Achterhoek is verrassend veelzijdig. Langs de IJssel ligt een rivierenlandschap met uiterwaarden, weilanden en een weids karakter. Rondom het heuvelachtige Montferland liggen uitgestrekte bossen, net als in de omgeving van Vorden, afgewisseld met karakteristieke landhuizen, historische buitenplaatsen en kastelen met parkachtige tuinen. Verder oostwaarts zie je steeds meer het kenmerkende lichtglooiende coulisselandschap. Beekjes slingeren door de bossen, in de weilanden grazen koeien en eeuwenoude bomen omzomen de wegen. Verspreid tussen de akkers en weilanden liggen boerderijen met oranje daken, alsof ze spontaan zijn rondgestrooid. Achterhoek, het geluk van Nederland Naast die aantrekkelijke variatie in landschappen en natuur vind je in de Achterhoek charmante Hanzesteden als Doesburg en Zutphen en vestingstadjes als Groenlo en Bredevoort. Er is voldoende cultuur op te snuiven, zeker wanneer je ook de Achtkastelenroute fietst vanuit Vorden.

 

Fietswalhalla

Het fietsknooppuntennetwerk van de Achterhoek biedt meer dan 1400 kilometer fietsplezier langs en over eeuwenoude tractorpaden, gravelpaadjes, door weilanden en kilometerslange lanen. De Achterhoek telt bijna twintig wijngaarden fiets en wandelroutes verbinden die wijngaarden. Je kunt wijnproeverijen bezoeken of kleinschalige brouwerijen waar lokaal bier wordt gebrouwen, zoals onder andere het Hackfort Bier of bier van de Bronckhorster Brewing Company. Vers ijs van de boerderij, kaas van geitenboerderij De Brömmels of genieten van de mosterdsoep in Doesburg. De keuze aan streekproducten uit de Achterhoek is talrijk.

Mariska: “De gastvrijheid van de Achterhoekers komt recht uit ons hart. Wij verwelkomen onze gasten graag persoonlijk en geven ze alle aandacht zodat ze oprecht genieten van de schoonheid van deze omgeving. Want als campinghouders voelen wij ons ook een beetje de ambassadeurs van deze streek.”

De boer wil voor het onweer komt het hooi binnen hebben.

Fietsroutes in de omgeving.

Ontbijten in de natuur is een sfeervol begin van de dag.

Minicamping De Achterhoek
Beekstraat 1
7255 KS Hengelo
T 0575 461 441
www.minicampingdeachterhoek.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2022