Rust op de camping, van alles in de omgeving van De Houtwal

Minicamping De Houtwal   |  Tekst: Bert van den Hoogen  |  Fotografie: Rob Kater. 

Een camping waar niets te doen is, lijkt geen aanbeveling waar kampeerders op afkomen. Minicamping De Houtwal bewijst het tegendeel, want bezoekers hebben hun verblijf de afgelopen jaren zo goed gewaardeerd dat het al een paar keer een gouden beoordeling op Zoover heeft opgeleverd. Bij ons bezoek krijgen we de bevestiging dat de campinggasten vooral met rust gelaten worden, terwijl er toch van alles voor ze wordt georganiseerd. Buiten de camping dan, want daar is van alles te beleven. De eigenaren die de camping dit voorjaar hebben overgenomen, laten blijken ze dat concept met een kleine toevoeging op de camping willen voortzetten en uitbouwen.

De informatieruimte is ook  toegankelijk als de campingeigenaren er niet zijn.

 

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

In de boomgaard staan fruitbomen van verschillende rassen.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Campinggasten Ina en Adry Booy bepalen in alle rust waar
ze vandaag met hun e-bike naartoe gaan.

Kampeerders worden met rust gelaten. Dus geen georganiseerde barbecue of avondje jeu de boules. Zelfs geen boodschappenservice.

De naam De Houtwal heeft geen uitleg nodig, als we door het coulissenlandschap van het westen van Overijssel rijden. Zo hier en daar zien we nog zo’n natuurlijke afscheiding tussen weilanden en akkers. Het geeft een bepaald ritme aan het landschap waar we rustig van worden. Zo worden we geleidelijk voorbereid op de sfeer van de camping die zich aankondigt met een sobere entree. Geen schreeuwende vlaggen en vaandels, maar een eenvoudig bord. Het aantal parkeerplekken direct aan de weg duidt er ook op dat het hier om een minicamping gaat. We zien een sanitairgebouwtje en een chalet dat eruit ziet als receptie en vol staat en hangt met allerlei informatie over de omgeving. Daar willen we meer over weten, maar eerst maken we een rondgang over de kampeervelden.

Drie ruime velden

De camping heeft drie grote velden, omgeven door hoge hagen die de rust binnen de velden weten te houden. Niet dat het erbuiten druk is, want de camping ligt ver van recreatieve of toeristische activiteiten. Toch hebben we het gevoel met het betreden van het eerste veld dat het nóg rustiger kan zijn. Langs de randen staan de caravans ver uit elkaar. Enkele kampeerders maken aanstalten om met de fiets erop uit te trekken, anderen houden het vandaag bij het lezen van een boek. Als we naar het veld erachter gaan, wordt het geruisloos nóg rustiger. Op het achterste veld staan de kampeerders die wat meer vrijheid waarderen. Hier is het toegestaan om de auto bij de caravan te laten staan. Alles bij elkaar zijn er twintig plaatsen die bijna allemaal zijn verhard. Iedere plek heeft ook een eigen 6 ampère stroompunt en elk veld heeft een watertappunt.

De naam van de camping verwijst naar de natuurlijk afscheidingen tussen weilanden en akkers in de omgeving.

Rust op de camping.

De onderlinge afstand tussen de caravans wordt bepaald doordat de kampeerplekken zijn verhard.

Begonnen met klein veldje

We spreken enkele kampeerders die weten te vertellen dat de camping in bijna 25 jaar tijd is opgebouwd. Het was ooit een boeren bedrijf dat al lange tijd was gestopt. Het eerste kampeerveldje met een klein toiletgebouwtje ontstond in 1997. De eerste gasten hadden niet veel meer nodig. Het bleek dat ze het vooral konden waarderen dat ze met rust gelaten werden. Er was geen vermaak, zoals een georganiseerde barbecue of avondje jeu de boules. Zelfs geen boodschappenservice. Dat is nog steeds zo, maar er is wel veel geïnvesteerd in comfort. In 2009 is het toiletgebouw vernieuwd. Later zijn de kampeerplekken verhard. Sinds kort is de nieuwste wifi aangelegd, zodat er voldoende bandbreedte voor alle gasten is. En met de opkomst van de e-bike zijn daar oplaadpunten voor gerealiseerd. Daarmee is de camping helemaal van 2021.

Boomgaard

Op het moment van ons bezoek is de enige agrarische ‘activiteit’ de boomgaard. Die wordt geheel in de stijl van het omliggende landschap gescheiden van de camping door een houtwal. Er zijn een paar doorkijkjes, zodat de kampeerders zicht hebben op de bijzondere fruitbomen. Het blijken allemaal oude rassen van peren en appels te zijn. De namen staan op bordjes bij de bomen. Zo steken we nog eens iets op over de Coloret de Juliet die in augustus peren heeft die lekker sappig zijn en uit de hand kunnen worden gegeten. Helaas zijn we net te vroeg in het seizoen om daarvan te kunnen genieten.

Het wordt tijd om wat meer te weten te komen over de omgeving. Daarvoor moeten we in het houten chaletje zijn. Hier vinden we fietsroutes met informatiemateriaal over de omgeving, die door de campingeigenaren zelf zijn gemaakt. De wand hangt ook vol met krantenknipsels en historische foto’s, die een extra dimensie geven aan de routes. Zo worden de gasten op hun wenken bediend, want het is wel duidelijk dat zij voor de omgeving komen. Ze kunnen kiezen uit fietsroutes die variëren van 18 tot 51 kilometer die ze langs bekende en minder bekende mooie plekken leidt. Bekend is natuurgebied De Weerribben. Minder bekend, maar minstens zo mooi is de Rottige Meente. Daar zijn ook ongerepte natuur, moerasbossen en uitgestrekte rietvelden. Een bijzondere periode in de Nederlandse historie, die van de negentiende eeuw, is te vinden in de Koloniën van Weldadigheid. Dit buiten- en binnenmuseum heeft een nominatie op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Nieuwe eigenaren

Na ons bezoek is de camping overgegaan op de nieuwe eigenaren Justin en Yvonne. Ze presenteren zichzelf als avonturiers met een passie voor reizen. Daarbij maken ze geen onderscheid tussen het plezier van een verre reis, een stedentrip of kamperen in eigen land. Ook het verwezenlijken van een droom om een eigen minicamping te starten, hoort daartoe. We zien aan de vernieuwde website dat zij het concept van rust op de camping en van alles te doen in de omgeving voort willen zetten. “Deze prachtige camping, gelegen tussen de houtwallen, is dé plek waar al het moois van Nederland samenkomt. Hier kom je tot rust! Of je nu gaat wandelen, fietsen of het water op wil: voor ieder wat wils”, schrijven ze als aanbeveling.

Alpaca’s en glamping

Zij hebben wel iets meer leven op de camping gebracht door drie alpaca’s mee te nemen. Die staan op een afgescheiden veldje tussen hun woning en de camping. Het voorste veld is nu ingericht voor tentkampeerders. Ook voor trekkerstentjes en voor glamping. Er staan twee Bell tenten, een voor twee en een voor vier personen. Ze zijn te huur waarbij is inbegrepen beddengoed en handdoeken, een koelkast, elektra, gedeeld sanitair en een gratis simpel ontbijt. Bij het al uitgebreide aanbod van activiteiten in de omgeving staat nu ook yoga in de boomgaard, maar dat past juist bij de rust op de camping die ze uitdragen. Voor actie verwijzen ze naar het klimbos bij Paasloo en kayakken en suppen in de Weerribben. Met deze aanvulling is er nog meer ‘van alles in de omgeving’.Alpaca’s en glamping Zij hebben wel iets meer leven op de camping gebracht door drie alpaca’s mee te nemen. Die staan op een afgescheiden veldje tussen hun woning en de camping. Het voorste veld is nu ingericht voor tentkampeerders. Ook voor trekkerstentjes en voor glamping. Er staan twee Bell tenten, een voor twee en een voor vier personen. Ze zijn te huur waarbij is inbegrepen beddengoed en handdoeken, een koelkast, elektra, gedeeld sanitair en een gratis simpel ontbijt. Bij het al uitgebreide aanbod van activiteiten in de omgeving staat nu ook yoga in de boomgaard, maar dat past juist bij de rust op de camping die ze uitdragen. Voor actie verwijzen ze naar het klimbos bij Paasloo en kayakken en suppen in de Weerribben. Met deze aanvulling is er nog meer ‘van alles in de omgeving’.

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Bij het al uitgebreide aanbod van activiteiten in de omgeving staat nu ook yoga in de boomgaard, maar dat past juist bij de rust op de camping.

De informatieruimte is ook  toegankelijk als de campingeigenaren er niet zijn.

Ook op een camping die het moet hebben van de rust, kan het met de buren gezellig zijn.

Pluspunten

 dankzij corona Ook camping De Houtwal heeft te maken gehad met de maatregelen vanwege corona. Toen de camping na de gedwongen sluiting onder voorwaarden weer open mocht, hebben de eigenaren een aantal maatregelen genomen. De voornaamste maatregel was het wijzen op de hygiëne. Op de velden is nu een punt om de handen te ontsmetten en het toiletgebouw wordt extra schoon gehouden. Het resultaat is dat gasten elkaar op de hygiëne wijzen. De kampeerders zijn zich bewuster van goede hygiëne. Het sanitair wordt na gebruik schoon achtergelaten voor de volgende gebruikers.

 

‘We kwamen hier terug toen we een folder van 22 jaar terug tegenkwamen

’ Ina en Adry Booij uit Krommenie gingen nooit naar een mini-camping, tot ze op aanraden van vrienden een paar dagen een camping in Drenthe probeerden. “We waren meteen verkocht. Sindsdien gaan we tussen Hemelvaart en Pinksteren altijd naar een mini-camping in Nederland”, vertelt Adry. In de zomer zochten ze nog met hun caravan een grote camping op. Sinds de kinderen niet meer meegaan, kiezen ze liever voor de gemoedelijkheid en ruimte die te vinden is op camping De Houtwal. Ina: “We gaan telkens naar een andere camping. Op deze camping zijn we 22 jaar geleden eens geweest. Er was toen nog maar één veld en een bouwunit waar een toilet en douche in was gebouwd. We kwamen de folder van toen pas geleden weer tegen.” Adry: “We zeiden altijd dat we nog eens terug wilden naar deze hoek. Vanwege de Weerribben, Giethoorn en de mooie fietsroutes. Deze camping is ons 22 jaar geleden goed bevallen. Nu is het er aanzienlijk op vooruit gegaan met keurige toiletten en douches en goede voorzieningen op de kampeerplek.” Ina: “We wilden eerst een weekje blijven, maar ik ben blij dat we er twee weken van hebben gemaakt.”

Minicamping De Houtwal | Oosterpaasloërweg 2
8378 JC Paasloo (Ov) | 0561 451 897 | www.dehoutwal.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2021