Minicamping Hovershof

Minicamping Hovershof  |  Tekst: Bert Heijnen  |  Fotografie: Marcel Krijgsman

Minicamping Hovershof in het Noord-Limburgse Velden is veel meer dan enkel een camping die de schoonheid en gastvrijheid van de Noord-Limburger en zijn omgeving uitdraagt. Hovershof is vooral ook een ‘levend’ museum van in authentieke bouwmaterialen uitgevoerde gebouwen en een verbluffend uitgebreide collectie aan authentieke gereedschappen, landbouwwerktuigen en emaille reclameborden van veelal verdwenen producten.

De verzamelwoede van eigenaar John Peters toont zich in volle schoonheid in het winkeltje met 19e-eeuwse levensmiddelen en gebruikswaren; variërend van etenswaren, snoep, was- en poetsmiddelen tot rookwaren en nog veel en meer uit de tijd rond en direct na de Tweede Wereldoorlog.

Liefde voor het verleden

John koestert een ongebreidelde liefde voor oude spullen en materialen. “De verzamelwoede zit diep in hem”, zegt zijn vrouw Lisette als John boeken haalt om uitleg te geven bij de vele emaille reclameborden, die vroeger in winkelstraten en industrieterreinen de namen uitdroegen van veelal vergeten merken. John struint op zondagochtend, ver voor dag en dauw, stad en land af om rommelmarkten en verzamelaarsbeurzen te bezoeken, waar hij als eerste wil zijn om de beste keuze te hebben. Historisch winkeltje Met al die waren uit het verleden hebben John en Lisette een speciaal winkeltje ingericht waar bezoekers een indrukwekkend beeld krijgen van hoe levensmiddelen en andere kruidenierswaren er in die tijd uitzagen. Zoals de shag die tot een pakket van 5 pakje van 500 gram was gebundeld voor de prijs van in totaal twee gulden vijftig. De liefde van John voor oude gebruiksvoorwerpen komt het best tot uitdrukking in de oude hardstenen varkenstrog op de binnenplaats: “Ik ben een hele avond en nacht onderweg geweest om driehonderd kilometer van huis, diep in België, deze trog bij een boer op te halen”.

De entree van de camping, vroeger een melkveebedrijf van de ouders van John

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Grote boerderijen hadden vroeger een bakhuis, waar de boer brood bakte voor eigen gebruik en voor de omgeving

Oude schuur

Bij aankomst valt mijn blik als eerste op de in de steigers staande schuur, opgetrokken uit originele oude bakstenen met hardstenen raamkozijnen afkomstig uit een voormalige gevangenis van Luik. Hardstenen ‘dommeriken’ sieren de entree; het zijn brede pilaren die vroeger de wielnaven en de kozijnen van schuurpoorten moesten beschermen bij het binnenrijden van de paardenwagen. In de schuur kijken we naar een achterwand met in gele hardstenen panelen de tekst: Anno 1908: Patronaat St. Joseph. Houten tussenvloeren zorgen voor twee verdiepingen in de schuur. Aan beide zijden vijf dakkapellen die voldoende daglicht binnenhalen. Aan de bouwwerken van John gaat geen tekenwerk vooraf, zoals hij zelf zegt: “Ik bedenk alles tijdens de uitvoering in de bouw en laat het ontwerp afhangen van de materialen die ik ter beschikking heb”.

 

De ouderlijke boerderij

John groeide hier op: “Dit was de boerderij van mijn ouders; een melkveebedrijf en later gemengd bedrijf van in totaal vier hectare groot. Stukje bij beetje heb ik alle vervallen panden en schuren gerenoveerd of verbouwd, maar altijd authentiek en met oude materialen.” Zo ook het bakhuis. “Grote boerderijen hadden vroeger een bakhuis, waar de boer brood bakte voor eigen gebruik en voor de omgeving. Dit bakhuisje heb ik in 2000 volledig gerenoveerd, de oude buitenmuren zijn gebleven. Ik heb een oven ingebouwd en soms nodigen we de bakker uit om nog eens brood te bakken. Zelf gebruiken we de oven om af en toe pizza’s te bakken.”

Minicamping Hovershof in het Noord-Limburgse Velden haalt het verleden naar het heden. Authenticiteit en historie verpakt in opperste gastvrijheid.

John Peters en zijn vrouw Lisette, de eigenaren van Camping Hovershof in het Noord-Limburgse Velden

Het oud bakhuis waar John nog regelmatig pizza’s bakt

Alles wordt bewaard, zelfs de oude motorolievaten

De oude bakken met snoepgoed

De Shellpomp zoals we die in Nederland kenden

Veel terugkerende gasten

Al die curiosa en oude voorwerpen, maar zeker ook de gastvrije Bourgondische sfeer, maken dat talrijke campinggasten jaarlijks terugkomen. Zoals Ursula afkomstig uit Eemnes die met Lisette en John bevriend raakte, en nu met grote regelmaat in het weekend naar Hovershof komt. Het bracht haar zelfs nieuw liefdesgeluk met Patrick uit Tegelen. “Dit is een bijzondere camping met zijn gastvrije eigenaren John en Lisette, de rust en de landelijke omgeving, zoveel factoren die maken dat ik telkens weer opnieuw met plezier hiernaartoe kom. Als kind aan huis help ik Lisette op zaterdagavond in de friture.” En terwijl we naar de geitjes lopen plukken we enkele pruimen uit de rijk behangen bomen. De geitjes aarzelen wanneer ze de lens van de fotograaf ontdekken om vervolgens als volleerde mannequins zich op te dringen voor de camera. De rondwandeling over de camping blijft een boeiend tafereel waar bij elke hoek, elke bocht een verrassing openbaart: De fraaie vijver met zijn bruggetje, het romantische zitje aan het einde van de binnenplaats, de graven van de vier katten die hun eigen gedenksteen kregen. De fraaie gemetselde vakantiewoning met achter elk van de drie dakkapellen een slaapkamer. Op de bovenverdieping ook een toilet en beneden, naast de keuken en de zitruimte, een badkamer en extra toilet. De vakantiewoning is – indien vrij – voor iedereen te huren. Het sanitairgebouw met zijn fraaie authentieke licht- en donkergele tegels afgewisseld met tegels in bruin tegen vloer en wand. In contrast met het meer dan talrijke curiosa de in moderne felle kleuren geschilderde metalen speeltuigen, gemaakt door John’s neef die metaalbewerker is.

Ursula en Patrick en dochter zijn vrienden geworden met John en Lisette

Minicamping Hovershof in het Noord-Limburgse Velden is veel meer dan enkel een camping. Hovershof is vooral ook een ‘levend’ museum.

De camping is een ‘levend’’ museum met tal van oude gebruiksvoorwerpen

Iedereen kiest zijn eigen plek op de camping

Het Pieterpad loopt pal langs de camping

  | Gasten uit Hardenberg |

“Zelfs Joepie de kat heeft het helemaal naar haar zin”

Bert Slijkhuis en Ina Bosscher komen al twaalf jaar elk jaar opnieuw naar Minicamping Hovershof. “Kijk eens hoe mooi, hoe rustig, hoe keurig alles er uit ziet. Die rustieke gebouwen, John en Lisette als gemoedelijke gastvrouw en -heer. Altijd helpen, altijd voor hun gasten klaar staan. En wat ons zo trekt, dat is de Maas, het heerlijke ijs van Clevers, maar jawel, zeker ook de gezelligheid in de kantine en alles is perfect fris en schoon”, zegt Bert. Bert en Ina brengen ieder jaar hun kat Joepie mee. Zij is het beste bewijs van wanneer hoe snel je je op Hovershof thuis voelt. Na enkele dagen wennen, struint ze door de velden om aan het einde van de dag weer thuis te komen. Zelfs gastvrouw Lisette bekommert zich om Joepie. Wanneer die een keer erg laat of pas de volgende dag thuiskomt vraagt ze: “Hoe is het met Joepie? Er is toch niets gebeurd?”

Minicamping Hovershof
Vorstweg 50 | 5941 NV Velden
T 077-4721396 | M 06-27500634
E-Mail: info@hovershof.nl
www.hovershof.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2020