Olachgut Camping in de Steiermark

Olachgut Camping  |  Tekst: Bert Heijen  |  Fotografie: Marcel Krijgsman

“Mit den Augen entdecken wir das Schöne, mit dem Herzen die ‘Wunder’“ (Met de ogen ontdekken we de mooie dingen, met het hart de wonderen”. Het is lijfspreuk van de Familie Feiel, eigenaar van Olachgut Camping in St. Georgen an Kreischberg. Gelegen in een van de meest aansprekende regio’s in Oostenrijk: Steiermark, wel bekend van het Red Bull Circuit.

Eigenaar Heimo Feiel staat ons buiten op te wachten. De ontvangst is allerhartelijkst, waarbij ook zijn vrouw Analiese ons de hand komt drukken. Staande op het terras kijken we om ons heen. Omringd door de bergen kijken we naar het uitgestrekte grondgebied van de familie Feiel, die uit, wat aanvankelijk enkel een boerenbedrijf was met weilanden en velden, een vakantieomgeving creëerden met tal van verblijfs- en recreatiemogelijkheden. De boerderij is daarvan het middelpunt. “Alles wat je ziet is er voor de gasten,” voegt Heimo eraan toe. Ook delen van de boerderij staan in het teken van de recreatie. We laten onze gasten kennismaken met het boerenleven. We hebben 36 paarden en pony’s. Kinderen kunnen paardrijden, rijles nemen maar ook deelnemen aan het verzorgen van de dieren en het maken van tochten.”

 

Het kapelletje in de bergen

De bergen afturend zien we halfhoog een kapelletje dat is van de familie Feiel. “Daar liggen mijn ouders en voorouders begraven”, zegt Heimo. Niet bewust van hoe steil de klim is, gaan we graag een kijkje nemen. Onderweg vertelt Heimo dat het verhaal begint in 1952 wanneer een broer van zijn vader ernstig ziek wordt. De broer doet de belofte aan de Heilige Loreto dat wanneer hij geneest, hij op deze plek een kapel zal bouwen. De Heilige Loreto, de zwarte Madonna genaamd wordt in deze regio en ook in het Duitse Bayern veelvuldig vereerd door tal van kapelletjes naar haar te vernoemen. De weg loopt stijl op. Gelukkig is de afstand niet meer dan een enkele honderdtal meters. Bovengekomen nemen we een kijkje in de kapel en zien de graven van ouders en voorouders, en knielen neer op een van de banken. Staande aan de achterkant van de kapel kijken we uit over de camping diep beneden ons. Het geeft ons een imposant beeld van het boerenhof, de stallen, de hakselopslag uit eigen bossen, dat wordt gebruikt voor het opwekken van eigen energie. We zien het smalspoor dat richting St. Georges leidt,
maar ook het hondenzwembad.

“Alles in dienst van

onze gasten”

Eigenaar Heimo Feiel.

Het privékerkje van de familie Feiel.

De welkomsboog bij de entree van Olachgut.

Kinderen kunnen paard en pony rijden op Olachgut.

Het watermolentje als sfeerbeeld bij het meer.

Olachgut beschikt over het Eco-label. 

140 Comfortplaatsen

De camping en boerderij alsmede ook het bosgebied is in totaal tien hectare groot. Naast 140 camping-comfortplaatsen, voorzien van elektra, water- en afvalwateraansluitingen heeft Olachgut 120 verblijfseenheden. De camping beschikt over modern sanitair met afzuiging en eigen waterbron. Ook kunnen gasten, die een pechgeval hebben met hun caravan of campers dit ter plaatse repareren. Ook zet de familie Feiel hoog in op het gebied van duurzaamheid en wekt men eigen energie op, beschikt men over een eigen waterbron en hechten ze er grote waarde aan om hun bijdrage te leveren aan het milieu. Hun inzet werd bekroond met de toekenning van het Europese en Oostenrijkse milieukeurmerk. Om het chemisch toilet enige uitstraling te geven werd dit zelfs ingericht als almhut voorzien van zijlicht als sfeerbrenger bij avond. In het restaurant of op het terras kan men genieten van een drankje en een heerlijke maaltijd, waarbij eigen schapenvlees wordt geserveerd. 

Kleurrijke zeerozen

Tijdens onze wandeling rond het meer zien we de kleurrijke zeerozen dobberend in het water. Aan het einde van het meer staat een watermolentje als speelse attractie voor de kinderen. Rond het meer is een brede groenstrook die voldoende ruimte biedt om te voetballen, skaten, trampolinespring en doelschieten. Een groot buitenschaakbord strekt zich als een geblokt laken uit over het groene strand.

Actieve vakantie

“We willen actief zijn op het Olachgut, zegt Heimo: ”In de zomermaanden bieden we een familieprogramma met activiteiten als het maken van kampvuur, fakkelwandelingen, boogschieten, vissen, maar ook begeleide wandelingen de bergen in. Populair zijn ook de Steiermarkse avonden met muziek en de culturele rondleidingen die we houden.

120 slaapplaatsen in de boerderij

Vanaf de camping lopen we door het tunneltje, dat zorgt voor een veilige oversteek van de weg, naar andere kant waar het boerderijgedeelte ligt. Op de boerderij vinden de hele dag door tal van activiteiten met paarden plaats, van paardenrijles tot het maken van ritten door de omgeving. Want zegt Heimo lachend: “Wij zijn een boerderij en geen dierentuin.
Bij ons worden de paarden ingezet voor activiteiten en zijn ze niet enkel om naar te kijken.” Ook de woonaccommodaties en de te huren kamers bevinden zich op de boerderij. De appartementen bieden veelal ruimte voor twee tot vier personen, al zijn er ook twee appartementen voor vijf mensen. In de voormalige molen is een groepsaccommodatie voor achttien personen. Alle accommodaties zijn volledig uitgerust met servies en beddengoed. 

Glamping bungalows

Op de camping zelf liggen de houten glamping bungalows in diverse afmetingen en geschikt voor twee tot zes personen. Alle bungalows zijn winterbestendig en dus het hele jaar te huren. Ze zijn voorzien van kitchenette, sanitair, beddengoed en servies. Een extra grote bungalow XXL met een woonkamer, kitchenette, zithoek en drie slaapkamers is ruim genoeg voor zes personen. Want naast een badkamer zijn er twee toiletten. De meeste bungalows zijn drempelvrij en toegankelijk voor gehandicapten. De bungalows zijn zowel met als zonder kookhoek. Bijzonder is de bungalow met een aparte slaapgelegenheid op de verdieping onder het dak. Het is de veelvoud activiteiten, de kennismaking met het leven op de boerderij, de veelheid aan faciliteiten en verblijfsmogelijkheden en dat alles verpakt in een idyllische plek tussen de bergen die een verblijf op Olachgut zo bijzonder maken.

Camping Olachgut
Kaindorf-Nord 90 | 8861 St. Georgen ob Murau | Oostenrijk
Tel. +43 3532 2162 | office@olachgut.at | www.olachgut.at

Dit artikel verscheen in Caravannen! 4-2021