Vertrouwde Nieuw Romalo voortgezet op nieuwe locatie

Camping Nieuw Romalo  |  Tekst: Bert van den Hoogen  |  Fotografie: Robin Visser

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Het kampeerveld is ruim opgezet en heeft de sfeer
van een kleinschalige camping.

De begroeiing rond het kampeerveld, het gebouw met receptie en dagrecreatie, de stierenstal, het speelpark, de hooiberghuisjes en het sanitairgebouw: alles is nieuw op camping Nieuw Romalo in Voorthuizen. Dan bedoelen we vier jaar oud, want dat is nieuw voor de camping die al 26 jaar bestaat. Oud en nieuw treffen we ook aan bij de vier eigenaren, namelijk Loek en Wilma van Woudenbergh en hun dochter Loes met echtgenoot Jeroen Schreuder. Zo’n team is ook wel nodig voor deze camping met een veehouderij en veel buitenactiviteiten waar niet alleen campinggasten gebruik van maken. En dat allemaal onder toeziend oog van Olga de kameel.

Al aan het begin van de parallelweg richting de camping is aan de wapperende vlaggen te zien waar we moeten zijn. De grote parkeerplaats is goed gevuld, waarschijnlijk met auto’s van bezoekers van het speelpark waar we zeker ook een kijkje willen nemen, maar we komen natuurlijk voor de camping. Als we een rondje over het veld hebben gemaakt, worden we aangesproken door Loek. “Ik zal Loes zeggen dat je er bent.” Daarop komt Loes prompt aanlopen. Ze vertelt dat haar vader zich voornamelijk bezighoudt met de 75 vleesstieren en dat zij de dagelijkse leiding over de camping heeft. Hoe de taak-verdeling verder is, komt later nog wel ter sprake. 

Het hele veld heeft drainage en alle plekken hebben een verharding op de plek van de voortent.

Camping Nieuw Romalo ligt midden op de Veluwe.

Campinggast Aukje Bosgraaf met de kinderen Anne Greet, Edith en Jurre.

 

De jeu de boules baan midden op het kampeerveld wordt veel gebruikt.

De regelmatige komst van nieuwe gasten zorgt voor dynamiek onder de kampeerders.

Verhuisd

Terwijl we een kijkje nemen in de hooiberghuisjes en daarna een rondje maken over het kampeerveld, vertelt Loes waar de naam Romalo voor staat en waarom het Nieuw Romalo heet. ,,Mijn vader had hier vlakbij een boerderij. Mijn moeder wilde het voor ons gezellig maken en begon daarvoor een kleine camping. De naam is de afkorting van de namen van haar drie kinderen: Rosa, Maaike en Loes. De camping werd steeds groter en de naam Romalo steeds bekender. Acht jaar geleden werd bekend dat de camping moest vertrekken. Dat betekende op een andere locatie opnieuw beginnen. Mijn ouders wilden daar niet meer aan beginnen. Maar ik ben opgegroeid op de camping.

Ik ben een echt buitenmens en met het idee dat ik met mijn kinderen mijn werk thuis kon doen, zag ik die nieuwe camping wel zitten. Toen ontstond het plan dat ik met Jeroen de camping op de nieuwe locatie zou beginnen en dat mijn ouders ons op de achtergrond daarbij zouden helpen. Omdat de naam Romalo al zo bekend was, hebben we het Nieuw Romalo genoemd.”

Campingeigenaren dochter Loes Schreuder-van Woudenbergh en vader Loek van Woudenbergh.

Alle plekken met verharding

Wilma, de moeder van Loes is nog steeds actief op de camping. Jeroen combineert zijn werkzaamheden op de camping met een deeltijdbaan in de rustige maanden. Loek heeft voldoende aan de boerderij met 75 vleesstieren en enkele koeien, die hij op de nieuwe locatie begon. Het vlees van de stieren wordt voor een deel in de eigen winkel op het terrein verkocht. Door alle buitenactiviteiten die ze ook nog erbij ontwikkelden is het een heel complex geworden. Het zorgt voor veel levendigheid, maar de camping is alleen toegankelijk voor campinggasten en dusdanig afgescheiden dat op het veld van de drukte weinig te merken is. De ruime opzet van de 25 plekken geeft bovendien de sfeer van een kleinschalige camping. Het is nu het vierde seizoen dat de camping open is, waardoor de begroeiing voor beschutting rondom het veld vorm begint te krijgen. De 25 plekken zijn in een hoefijzervorm rondom de jeu de boules baan. De plekken hebben allemaal een 6 ampère stroompunt. Watertappunten zijn er verdeeld over het veld. Het hele veld heeft drainage en alle plekken hebben een verharding op de plek van de voortent. “Dat wordt ontzettend gewaardeerd. Eerst hadden we er twintig verhard, maar iedereen vroeg om die plekken.”

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Iedere dag kunnen de kinderen mee met Loek om de dieren te voeren.

In het maisveld wordt ieder jaar een doolhof in een bepaald thema aangelegd.

We vinden het belangrijk dat kinderen spelenderwijs bewegen, dus is alles in het speelpark zonder motor. In de trein en gondel ga je alleen vooruit als je zelf trapt.

In Garderen vlakbij de camping zijn Zandsculpturen te bezichtigen.

Het treintje en de gondels in de gondelbaan gaan alleen vooruit door zelf te trappen.

 

 

Doorstroming van nieuwe gasten

Nu de camping in het late voorseizoen helemaal vol staat, is er toch veel ruimte. Dat komt ook doordat er geen auto’s bij de tenten en caravans staan. “Dat is vanwege de veiligheid voor de kinderen en we vinden het ook niet gezellig.” Het is een gezellige camping doordat gezinnen, pensionado’s, campers, caravans, vouwagens en tenten door elkaar staan. De twee seizoenplaatsen wil Loes volgend jaar opheffen. ,,Het is goed voor de sfeer om doorstroming te hebben. Komst van nieuwe gasten zorgt voor wat dynamiek. En bij seizoenplaatsen zijn de kampeerders soms lange tijd weg. Dan kunnen we die plekken niet verhuren aan andere gasten en moeten we nee verkopen. Dat willen we niet.”

 

Veel bewegen in speelpark

De camping is op de Veluwe, bekend vanwege de vele recreatie-mogelijkheden. “Het is een ideaal gebied om te wandelen en fietsen en er zijn veel bezienswaardigheden. Ook  dicht in de buurt is er veel te doen. In Garderen kun je naar de zandsculpturen en het klimbos. In Terschuur is nog het Ambachtenmuseum. Maar het valt ons op dat veel gasten er niet op uit trekken, maar op de camping blijven.” Er is op en rond de camping dan ook voldoende te doen. Campingasten betalen eenmalig voor de entree van het speelpark, om er vervolgens de hele verblijfsperiode in te kunnen. In het park van een halve hectare zijn onder andere een gondel, een treintje en uitdagende speeltoestellen. “We vinden het belangrijk dat kinderen spelenderwijs bewegen, dus is alles zonder motor. In de trein en gondel ga je alleen vooruit als je zelf trapt.” In die gedachte passen ook de vrij te gebruiken skelters en fietsen voor kinderen en het maïsdoolhof die ieder jaar opnieuw wordt ontworpen in een bepaald thema.

 

Totaalconcept

De camping heeft niet de traditionele uitstraling van een agrarische camping, maar de 75 stieren en de dieren in de kinderboerderij zijn wel degelijk onderdeel van het totaalconcept. “Mijn vader maakt iedere dag een rondje langs de dieren. Kinderen kunnen dan mee om de dieren te voeren. Vooral Olga de Kameel is populair. Die hoort echt bij de camping.”

 

De hooiberghuisjes zijn geheel zelfvoorzienend.

De vijf hooiberghuisjes bieden ieder plaats voor zes gasten.

  | Gasten aan het woord |

Campinggast Aukje Bosgraaf: “Het is gezellig en leuk voor de kinderen, ze mogen bij de dieren”

Aukje Bosgraaf uit Rinsumageest staat met haar echtgenoot Albert en drie kinderen voor de vijfde keer op de camping, waarvan twee keer op de vorige locatie. Ze kan dus goed uitleggen wat er anders is op Nieuw Romalo. “Deze camping is ruimer opgezet en toch is het heel gezellig en gemoedelijk. Ook in het voorseizoen. We zijn dit jaar al twee keer een weekend geweest. De eerste jaren was de begroeiing nog niet zo hoog, waardoor je minder beschutting had. Dat is nu wel goed.” Aukje en Albert wisselen de vakantiebestemmingen af. Ze begonnen samen met kamperen met een tent. Toen de kinderen kwamen, werd dat een caravan die in de loop der jaren steeds groter werd. “Vorig jaar zijn we in Duitsland geweest en dit jaar wilden we eigenlijk naar Oostenrijk, maar dat ging vanwege corona niet door. Maar dit is ook goed. Het is niet overdreven luxe, maar het comfort is voldoende en we kunnen ons prima vermaken.” Het is warm vandaag, dus wordt voor de kinderen een zwembadje gevuld. Die moeten wel uit het speelpark en de kinderboerderij worden gehaald. “Het is leuk dat ze bij de dieren mogen.” Ze rennen langs de pensionado’s die net zijn begonnen met een potje jeu de boules. Dat is duidelijk niet besteed aan de kinderen. Die gaan liever naar het klimbos in de buurt. “Daar gaan we de komende dagen nog naartoe.”  

Camping Nieuw Romalo

Bijschoterweg 2 | 3781 LP Voorthuizen
+31 (0)6 21338239

info@camping-romalo.nl | www.camping-romalo.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 2-2021