Theedrinken bij Stadsboerderij

De Sibbe

Stadsboerderij De Sibbe  |  Tekst: Marije Smit  |  Fotografie: Anahí Clemens

Voor wie graag de natuur opzoekt, wil genieten van streekproducten en toch in de buurt van een stad wil verblijven, is de ecocamping Stadsboerderij De Sibbe ‘the place to be’. Natuur, rust, ruimte en duurzaamheid zijn de belangrijkste pijlers en daar hebben eigenaren Herma en Johannes bewust voor gekozen. Er is geen Wifi, maar wel een schitterende natuur, Friese paarden, boerderijdieren, slootjes om bij en in te spelen, een winkel vol heerlijke streekproducten en een theetuin.

Eigenaren Herma Lenten en Johannes Lankester hebben een missie met hun Stadsboerderij De Sibbe vlakbij Sneek. “Ons doel is om het kleinschalig verbouwen van voedsel te combineren met educatie, participatie en recreatie. We willen een beleving creëren rondom gezond en duurzaam voedsel die vermaakt én inspireert”, legt Johannes uit. Hij ontvangt ons gastvrij in de streekproductwinkel, waar allerlei lokaal lekkers te koop is zoals biologische eieren en sapjes, kaas van de Fryske, groente en jam uit eigen moestuin, biologische granen van Molen Het Lam, honing van de imker en een ruim assortiment lokale bieren, cider en wijn. We nemen een zalig rabarber sapje mee naar de theetuin, waar Herma ons meer uitlegt: “In juli en augustus is de theetuin open op vrijdag, zaterdag en zondag. Iedereen kan dan gezellig gaan zitten en genieten van koffie, thee, gebak en heerlijk ijs van Ambachtelijke IJsmakerij Tikje Anders. Ook wij doen het net een tikkeltje anders, want bestel je bijvoorbeeld verse munt thee, dan krijg je een kop heet water en pluk je zelf uit de kruidentuin je munt. Heerlijk vers.”

Kringloopjes

Wat tot 2012 een veehouderij met koeien was, is nu veranderd naar duurzame landbouwbestemming met paarden (ook handig voor de mest), camping met 15 plekken en theetuin met streekproductenwinkel. “In 2016 zijn wij hier gekomen en zijn we de eerste tijd gaan kijken hoe alles groeit en bloeit. Zo ontdekten we bijvoorbeeld de wijnbessen en zagen we hoe de appelboom groeit. De gemeente heeft bepaald dat er een park is en camping kon komen. Wij vinden het belangrijk om te laten zien dat je bij een Stadsboerderij kleine kringloopjes kunt laten plaatsvinden. Kijk bijvoorbeeld naar de dode perenboom – waar nu gehaakte vlinders in hangen – in de theetuin. De dood hoort bij een boerderij, dus hebben we de boom laten staan en nu maakt een specht grote gaten in de stam. Die specht maakt ruimte voor de uil. Wij laten de natuur z’n gang gaan en dit laten wij graag zien”, legt Johannes uit. In 2020 is de kleinschalige camping met simpel sanitair gebouw geopend bij de Stadsboerderij. “We zijn begonnen met wat we hebben en onze doelgroep is ook de mensen die ons duurzame project leuk vinden. Het eenvoudige, maar complete sanitair staat in de voormalige ligboxenstal. Aan de buitenzijde is een afwasplek met warm water, een plek om groente te wassen en een wasmachine”, vult Herma aan.

“Wij hebben een grote groentetuin aangelegd
en zijn bezig met de aanleg van een voedselbos.”

Herma en Johannes met de twee pony’s Steve en Raisen.

De silo is beschilderd door Carlijn Lenten Art.

In het park staan de schitterende Friese paarden van Herma.

De zus van Herma maakt de gehaakte vlinders. Ze zijn ook in de streekwinkel te koop.

De comfortabele en ingerichte Bell tent is favoriet bij gezinnen.

Voedselbos

Herma vervolgt: “Wij hebben een grote groentetuin aangelegd en zijn bezig met de aanleg van een voedselbos. De Sibbe is volop in ontwikkeling. Als Stadsboerderij, vlakbij Sneek, hebben we natuurlijk diverse dieren zoals kippen, schapen en paarden. We laten gasten graag kennismaken met onze Friese paarden, de trots van Friesland, maar ook met onze pony’s. Kinderen kunnen een ritje op de pony maken.” Stadsboerderij De Sibbe is een kleinschalig kampeerterrein met acht plekken met 16 ampère stroom van onze eigen zonne-energie en zeven plekken zonder stroom. Deze plekken zonder stroom liggen aan het water en hebben fantastisch uitzicht over de uitgestrekte weilanden. Op het terrein is een aantal centrale reguliere stroompunten, dus het mobieltje kan opgeladen worden. Of je zo’n mobiel echt nodig hebt, is de vraag want er valt hier zoveel te genieten van de natuur. Er ligt een brede sloot om het kampeerterrein heen en je hoort de kikkers kwaken. Kinderen gaan graag met een schepnetje door de sloot of met een zelfgebouwd vlot het water op. Vrijheid en het echten buitenleven. Kinderen kunnen hier heerlijk in bomen klimmen, bloemen plukken, met skelters racen, eigen groente plukken en met dieren omgaan. Herma: “De Stadsboerderij is nog volop in ontwikkeling en wij hopen dat onze gasten met ons mee willen denken en ons willen inspireren om deze prachtige plek nog mooier te maken. Voor wie van natuur houdt, zal het hier prachtig vinden.”

Camping Drijfveer Tusken de Marren4

Willy en Eden genieten van een ijsje bij de caravan.

Moestuin

Onderdeel op de camping is de moestuin. Herma en Johannes worden volop geholpen door vrijwilligers, zodat de groente en bloemen er mooi bij staan. In de moestuin mogen campinggasten kruiden plukken en de verse sla en groente zijn in de streekwinkel te koop. Gasten kunnen ’s avonds gezellig bij elkaar gaan zitten rond de gezamenlijke vuurplaats en overdag trekken zij er vaak op uit om de omgeving te ontdekken. Van een terrasjes pakken in Sneek tot varen, suppen of zwemmen op het Sneekermeer. Fietsen en wandelen kan ook uitstekend, er zijn routes naar leuke dorpjes als Makkum, Heeg, Lemmer of Langweer (met de pont over). “Een leuke tip om met kinderen te doen is Kameleondorp Terherne en de IJsboerderij Boereiis in Akkrum met een speeltuin en terras.”

In de hangmat

“Wij verhuren een ingerichte Bell tenten, die staat op een plek met veel privacy en toch vlak bij het campingveld. Er is een eigen vuurplaats en er hangt een hangmat waar je zalig in kunt liggen en over de natuur kunt uit kijken”, vertelt Johannes. Herma geeft een mooie toevoeging over boerderijeducatie aan kinderen van de basisschool en praktijkonderwijs met MBO-opleidingen. “Laat kinderen meepraten over klimaatverandering! Bij Stadsboerderij De Sibbe staat ons klimaat centraal en vooral hoe wij daar zelf aan bijdragen, goed of slecht. Wij willen kinderen actief betrekken bij klimaatvraagstukken, omdat zij degene zijn die straks de dupe zijn als we door blijven gaan zoals we nu doen. Als kinderen weten hoe groente groeit, wat een gezonde bodem nodig heeft en dat vlees toch echt van dieren komt (ja, ook die schattige lammetjes en enorme varkens), kunnen ze later zelf betere keuzes maken als consument.” Stadsboerderij De Sibbe is een mooi en diverse terrein met fijne camping in de natuur. Aan het kampeerterrein grenst een prachtig park waar je kunt wandelen.

  | Gasten aan het woord |

Willy ging vroeger graag met de caravan naar Zwitserland. Nu staat zij hier. “In de natuur komt je geest tot rust. Vandaar dat ik zo kan genieten hier. De rust, de sfeer en het eten uit eigen moestuin. Mijn kleindochter Eden heeft net een ijsje gebracht. Heerlijk!”

Stadsboerderij De Sibbe
Ivige Leane 24
8631 WB Loënga
www.stadsboerderijdesibbe.nl
info@stadsboerderijdesibbe.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 3-2022