Beetje oergevoel bij Uitspanning ’t Peeske

Uitspanning ’t Peeske  |  Tekst: Bert van den Hoogen  |  Fotografie: Rob Kater

Uitspanning ’t Peeske in Beek (gemeente Montferland) is een horecagelegenheid met een visvijver, een Oerrr-speelbos van Natuurmonumenten, vertrekpunt voor routes voor Mountainbikers, wandelaars en ruiters en… ook nog een camping! Dat moet Kees Rosendaal hebben gedacht toen hij in 2006 Uitspanning ’t Peeske als horecazaak overnam. Ondernemend als hij is, zag hij de toegevoegde waarde van de camping. Sinds hij vanaf 2012 er flink in investeerde, trekt de camping een mix van kampeerders. Als wij er zijn, is er net een scoutinggroep van het primitieve tweede veld vertrokken en vertelt Kees wat hij voor komend seizoen nog van plan is.

Dat Uitspanning ’t Peeske populair is onder fietsers en wandelaars, merken we aan het volle parkeerterrein aan de overkant van de weg. Als we ons bij het restaurant melden, laat Kees weten eraan te komen. We kunnen het beste eerst even een rondje over de camping maken. Daarvoor lopen we langs een bospaadje dat langs een vijver loopt. De vijver en een stuk bos vormen een mooie buffer tussen de camping en het restaurant waar het best wel druk kan zijn. We komen op een open veld dat het eerste veld blijkt te zijn. We hadden de camping via de andere kant over een rijpad met de auto kunnen bereiken. Het terrein is vrij toegankelijk. We zien enkele caravans en tenten staan langs de bosrand die het veld afbakent. Het sanitaircomplex staat op een apart veldje dat via een bruggetje te bereiken is. Het ziet er nieuw uit en blinkt uit in architectuur. Achter dit gebouw is er nog een groot veld voor de primitieve kampeerder. 

Potentie van de camping

Kees komt wel via de juiste entree de camping opgereden. Hij vertelt ons dat we ons correct hebben gemeld bij het restaurant. Daar moeten campinggasten zich bij aankomst namelijk ook melden. Het etablissement is ook het vertrekpunt voor het verhaal van Kees en de camping. “Ik ben horecaondernemer en heb in 2006 het restaurant overgenomen. Ik zag er potentie in vanwege de activiteiten die eromheen zijn. Natuurmonumenten heeft een paar jaar geleden hier een Oerrr-bos aangelegd. Dat is een avontuurlijk speelbos voor kinderen zodat ze de natuur kunnen ontdekken. Het water rondom het restaurant is een officiële visvijver. Het is ook al jaren een belangrijk vertrekpunt voor allerlei toeristische activiteiten. Het bos hier achter is ontzettend populair onder mountainbikers.” 

Investeren in voorzieningen

Er lag ook al een natuurcamping die in beheer was bij Natuurmonumenten. Het had de eerste jaren niet de volle aandacht van Kees. “Het was een natuurcamping zonder stroom en verdere voorzieningen, echt voor de primitieve kampeerder die voldoende heeft aan een watertappunt. Ik huur het restaurant van Natuurmonumenten en kwam in 2012 met ze overeen dat we de natuurcamping konden ontwikkelen. Dat betekende dat we moesten investeren in meer voorzieningen. We hebben zeventien plekken met een stroompunt met 6 ampère aangelegd. Het sanitaircomplex is nieuw en ruim en met veel comfort opgezet. Het is ook in overleg met natuurmonumenten gegaan. Dat is te zien aan de architectuur.” Kampeerders kunnen bij het sanitair water tappen. “Daar komt wel verandering in. Voor het seizoen van 2022 willen we een centraal waterpunt op het eerste veld. We willen ook wifi aanleggen. Op het tweede veld hadden we provisorisch enkele stroompunten. Komend seizoen zijn er tien plekken met een eigen, vast stroompunt. Er komt ook nog een afvalstation voor gescheiden afval. Dat gaan we ondergronds aanleggen. Het is allemaal in overleg met Natuurmonumenten, zodat we rekening houden met de natuurlijke en historische waarden van het gebied. Dat is uiteraard ook de kracht van de camping.”

“Ik ging zelf altijd kamperen. En met mijn achtergrond in de horeca weet ik wat gastvrijheid betekent. Ook mijn vrouw Chantal en mijn zoon Sven zijn actief in het bedrijf.”

Hoge waarderingen

Kees is weliswaar een horecaman in hart en nieren, maar is niet zomaar de camping begonnen omdat ‘die er toevallig naast lag’. “O, zeker niet. Ik heb wel iets met kamperen. Ik ging zelf altijd kamperen. En met mijn achtergrond in de horeca weet ik wat gastvrijheid betekent. Ook mijn vrouw Chantal en mijn zoon Sven zijn actief in het bedrijf. We weten goed wat de kampeerder zoekt die op deze camping komt. Dat blijkt ook wel, want van de kampeerders die we in 2021 hebben gehad, is 40 procent al eerder geweest. We scoren ook hoog op de bekende waarderingssites. De camping trekt hele groepen mountainbikers aan. Hier begint een route van 24 kilometer door de bossen van Montferland. Maar we willen er ook voor andere type kampeerders zijn. We hebben nog plannen voor acht safaritenten, zodat we ook glamping kunnen bieden. Op het tweede veld houden we enkele plekken bewust zonder stroom, want we weten dat de meer primitieve kampeerders deze camping ook waarderen en die willen we zeker hun kampeerplezier bieden.”

Samenwerking

’t Peeske heeft als camping ook een naam opgebouwd onder collega-campingeigenaren. Er wordt al veel samengewerkt met twee campings in Stokkum. Als ’t Peeske geen plek meer heeft, worden kampeerders daar naartoe verwezen en andersom. In de zomer van 2021 diende de camping ook als uitwijkplaats voor kampeerders op campings die in Limburg waren getroffen door het hoge water. “We hebben zelfs een scoutinggroep gered die hier hun zomerkamp hebben kunnen houden. Ze stonden op het tweede veld en hebben een prachtige tijd gehad. Overigens zijn er in het bos nog enkele open plekken waar je met de tent kunt kamperen. Dan sta je echt helemaal vrij en heb je een beetje het oergevoel. Dat is ook het sterke punt van de camping. We zijn er voor zowel groepen als voor de individuele kampeerder. Je kunt bij ons primitief kamperen en we bieden comfort en moderne faciliteiten.”

Elkaar versterken

Door flink aan te pakken, heeft Kees de camping tot waardevolle toevoeging van ’t Peeske gemaakt. “De verschillende onderdelen versterken elkaar. Het is al voorgekomen dat we een bruiloft of een bedrijfsfeest in het restaurant hadden en dat de gasten op de camping overnachtten. De seizoenskampeerder heeft ook profijt van het restaurant. We hebben dan ‘toevallig’ een camping bij het restaurant, maar we zijn er ontzettend blij mee.”

De camping is populair onder mountainbikers.

Het water is het hoogst gelegen meertje van Montferland.

Het sanitaircomplex is modern en blinkt uit in architectuur.

Uitspanning ’t Peeske
Peeskesweg 12 | 7037 CH Beek Gem | Montferland
Tel. 0316532804 | info@peeske.nl | www.peeske.nl

Dit artikel verscheen in Caravannen! 4-2021